Съвети за покриване на торти с фондан

Съвети за начинаещи при покриване на тортите с фондан

Защо понякога дъното се вижда през слой фондан?

Всяка разновидност на крема, използвана за покриване на торта, е много чувствителна към влага, така че трябва да внимавате да не намокрите покритата с крем торта.

 • Първо, трябва да използвате сухи бисквитки, торти с маслен крем или купени от магазина бисквитки като основа.
 • Второ, не прекалявайте да поливате тортата със захарен сироп или ликьор.
 • Трето, покритата с фондан торта трябва да се съхранява в плътно затворени, херметически затворени контейнери.

Колко време издържа една торта с фондан?

Ако тортата е влажна, изсъхването й ще отнеме повече време. Ако тортата е много суха, има риск фонданът върху тортата да се изкриви след два дни. Също така имайте предвид, че срокът на годност на тортата, покрита с фондан, е по-кратък в сух и горещ климат, отколкото на хладни и влажни места.

Защо фондан се разкъсва?

Когато разточвате фондана, не забравяйте, че той не трябва да е много тънък. Достатъчно е да разточите фондана на дебелина 2-3 мм. Освен, че тънко разточен фондан може да се разкъса при покриване на тортата, под тънко разточения фондан се виждат всички неравности на основата на тортата.

На коя повърхност разточвате захарния фондан?

Има няколко начина за разточване на фондана, но преди да го разточите, фонданът първо трябва да се омеси, докато стане гъвкав.

 1. Фонданът може да се разточи на маса и да се поръси с пудра захар или нишесте.
 2. Фонданът се разточва лесно върху силиконова подложка за печене, намазана с кокосово масло.
 3. < /ol>

  Как да си приготвите захарен крем върху торта

  За да заблести захарният крем върху тортата, след като украсите тортата, покрийте фондана с разтвор 1:1 от мед и водка. За да направите това, вземете мека четка и нанесете разтвора на медена водка върху вашето творение, като го намокрите с разтвора. След няколко минути водката ще се изпари и тортата ви ще бъде лъскава. Като алтернатива в магазините има и спрей за блясък за храна.

  Как и колко дълго може да се съхранява фонданът?

  Фонданът може да се съхранява в буркан с херметичен капак или найлонови торбички за няколко дни до седмица. Фонданът не може да се развали, важно е само да се пази от въздух, за да не изсъхва и от влага, за да не се намокри.

  Няколко съвета за работа с фондан

  НИКОГА не нанасяйте слой фондан върху мокра основа – напоени торти, заквасена сметана и т.н. Фонданът бързо ще се разтвори, когато се намокри и ще се плъзне от тортата. Следователно между фондан и торта трябва да се постави буферен слой. Това може да бъде марципан, ганаш или тънък слой маслен крем. Ако използвате маслен крем, поставете тортата в хладилника, докато кремът стегне, преди да нанесете фондана. За да залепите различните части от мотивите на фондан заедно или да залепите декорациите към фонданския слой, залепеното място трябва да се навлажни леко с вода. Като алтернатива в търговията има захарно лепило. Ако фонданът остане на въздуха дълго време, той ще изсъхне. Трябва да направите фигурки от фондан предварително и да ги оставите да изсъхнат добре. Можете също да украсите мотивите на фондан с хранителни оцветители.

  Ако фонданът е изстинал и трудно се разточва, може да се затопли малко в микровълновата или в гореща фурна, за да стане отново ковък. Неизползвания фондан може да се съхранява в хладилник (1-2 седмици) или във фризер (1-2 месеца), ако предварително е увит в найлоново фолио. Готовите изсушени мотиви от фондан трябва да се съхраняват в плътно затворен съд на сухо място. Те могат да се съхраняват няколко месеца.

  Ако слоят фондан върху тортата се скъса

  Всички шевове и петна могат да бъдат изгладени с широка четка, която потапяте във вода и изглаждате до идеалната повърхност. Ако под фондана има въздушно мехурче, можете просто да го набодете с игла и да изгладите мястото на ръка.

  Какъв вид крем е подходящ за фондан?

  Най-известните кремове за торти, които са подходящи за фондан, са маслен крем или ганаш. Двата крема имат предимството, че могат да се намазват идеално гладко и са твърди при охлаждане. За разлика от крем крема, крем от крема сирене, млечен крем или крем, които имат високо съдържание на вода или киселина, не трябва да влизат в пряк контакт с фондана. Твърде много влага или киселина разтварят захарта във фондана.

  Как да месим фондан правилно

  Фонданът работи най-добре при стайна температура. Фонданът трябва да е хомогенен, плътен, непорьозен, нелепкав и гъвкав. Ако фонданът стане прекалено еластичен и твърд по време на работа, загрейте го малко в микровълнова фурна, омесете го с ръце или ако е прегрял, омесете още малко на прах и продължете да работите. Ако започне да се рони, можете да добавите вода или лимонов сок и да омесите отново.

  Как да покриете и загладите торта с фондан

  Внимателно разточете разточения фондан върху работната повърхност, след това го разхлабете и поръсете с малко пудра захар. След това внимателно го навийте на точилката, задръжте го върху добре охладената торта и отново развийте фондана, като започнете от ръба на тортата. Бръчките отстрани няма да има, ако разточите фондан с голям резерв, а когато започнете да покривате, фонданът ще се разтегне добре под собствената си тежест и ще легне. Само изравняващият крем под фондана трябва да е добре втвърден, за да няма вдлъбнатини при покриването му. Забавлявайте се и успех със следващата си торта с фондан!