30 тайни, които трябва да знаете за приготвянето на тесто

Приготвяне на тестото Добавяне на вода към тестото

1. Преди да започнете приготвянето, прочетете внимателно цялата рецепта до края и чак тогава започнете. 2. Сложете всички продукти на стайна температура преди приготвяне, за да могат всички компоненти да се смесят добре. 3. Пригответе тестото наведнъж, а не на партиди, в противен случай може да стане твърдо и сухо. 4. За да предотвратите залепването на тестото по ръцете ви, използвайте малко растително масло върху ръцете си.

5. За да придадете на хляба си златиста коричка, поръсете го с малко вода преди печене. 6. Печете хляба си на висока температура, за това се нуждаете от дебелостенен термоустойчив тиган. 7. Не месете тестото твърде дълго, няма да са толкова пухкави. 8. Използвайте кефир или мътеница вместо мляко, за да станат пухкави поничките, млечните кифлички, кифличките с мая или кифличките с мая.

9. Не бъркайте дълго или без прекомерен натиск късото тесто, в противен случай ще стане прекалено твърдо. Лекото докосване ще направи тестото по-нежно и ефирно. 10. Трябва да оставите прясното тесто да престои в хладилник за поне 30 минути, това ще позволи на захарта да се свърже по-добре. След това трябва да е на стайна температура за 30 минути, след което можете да го разточите по-лесно. 11. За да избегнете изгарянето на сушените и глазирани плодове по време на печене, ги поръсете с брашно, преди да ги включите в тестото. 12. Ако разточвате прясното тесто между домакинско фолио, не е нужно да използвате допълнително брашно.

13. Ако вашето късо тесто е станало твърде твърдо, направете малко кладенче в тестото, налейте малко мляко и го омесете енергично. 14. Когато приготвяте пандишпан, по-добре е да смесите жълтъците със захарта до пълното разтваряне на захарта. 15. За да стане пандишпанът пухкав, пресейте брашното в сместа от яйца и захар. Ако рецептата съдържа съставки като нишесте, бакпулвер, какао или подправки, тогава ги смесете с брашно и едва след това пресейте. 16. За да стане пухкава, разбийте белтъците отделно от жълтъците и внимателно сгънете снежната маса в тестото.

17. За да направите вашия заварен тесто перфектен, добавете брашното във водата наведнъж или тестото ще стане на бучки. Най-добре е яйцата да се добавят към тестото, когато се охлади малко. 18. Не използвайте миксер за приготвяне на заварен тесто, когато разбивате яйцата. В противен случай тестото ще стане много течно и няма да втаса по време на печене. Ако тестото е твърде течно за вас, не добавяйте брашно. Пригответе още един заварен тесто, но с малко по-твърда консистенция и смесете двете заедно. 19. След като приключите с завареното тесто, трябва да го поставите в предварително загрятата фурна. Можете да намажете хартията за печене с тънък слой олио. Фурната не трябва да се отваря по време на печене, тъй като сладкишът може да се срути. 20. За да не ви залепва завареното тесто, когато го поставите върху хартията за печене, потопете супената лъжица във водата, за да се отдели по-лесно тестото от лъжицата. Ако печете баницата на 2 или повече етапа, можете да разпределите останалата маса само върху охладена тава.

21. Когато приготвяте тесто с мая, винаги трябва предварително да пресеете брашното. През ситото брашното се обогатява с кислород и тестото става “по-въздушно”. Освен това обогатяването с кислород е важно за по-нататъшния процес на ферментация. 22. Прясната мая е много важна за успешното тесто с мая. Може да разтворите маята в хладко мляко или вода със захар. Температурата на водата или млякото не трябва да е по-ниска от 28ºC и не по-висока от 30ºC, в противен случай маята или ще се втвърди, или ще се слепи и тестото няма да втаса. 23. Избягвайте течения при приготвяне на тестото с мая. Има нужда от топлина, за да ходи, така че го поставете на топло място, увито топло. 24. Тестото с мая трябва да се меси поне 10-15 минути, да се отдели добре от ръцете и стените на купата. Колкото по-дълго месите тестото с мая, толкова по-добре маята ще си свърши работата. Не добавяйте допълнително брашно при месене, в противен случай тестото ще стане твърде твърдо.

25. Не пропускайте втасването на тестото с мая и започнете да печете навреме. Ако тестото престои твърде дълго, има риск да стане нестабилно и по този начин твърдо. 26. Оформените сладкиши с мая трябва да се оставят да втасат за 10-15 минути преди печене и едва след това да се слагат във фурната. 27. При печене горният слой може да покафенее по-бързо от долния, така че покрийте тортата с пергаментова хартия или алуминиево фолио. 28. Всякакъв вид бутер тесто винаги се приготвя без добавена захар, ако правите сладки сладки от бутер тестото, не забравяйте да поръсите със захарта или да добавите захар към плънката.

29. С бутер тестото трябва да се работи бързо, на стайна температура омеква много бързо. 30. За да получите златиста коричка, намажете с жълтък. За да избегнете бълбукането по време на печене, направете няколко дупки отдолу и отгоре преди печене.